Pumpestationens Klatreklub


Pumpestationen har på grund af sin unikke bygningskonstruktion fabelagtige muligheder for et aktivt indendørsmiljø. Klubben råder over 2 områder med indendørs klatring. I hovedområdet findes en 10 meter høj klatrevæg med tre topankre og 12 ruter af forskellige sværhedsgrader.

I 'niveau 0' har vi en tre meter høj bouldervæg med masser spændende formationer på. Begge områder er udviklet, så de tilbyder klatring for både nybegyndere og øvede.


Klatring og pædagogik

Klatring er på mange måder en

særegen sportsgren, der stiller

store krav til udøverne. Balance,

styrke, smidighed, planlægning og

mod er nogle af de vigtigste

færdigheder, der trænes.

Alle børn kan blive gode klatrere, og

det er en sportsgren, der er åben for

alle. Selv på eliteniveau er der meget

lille niveauforskel på tværs af køn og kropsbygning. Samtidig er det en aktivitet, der på én gang styrker individuelle kompetencer og afhænger af partnerskaber, fordi det meste klatring foregår med en makker, man skal lære at stole på.

Klatring er som ekstremsport i sit væsen 'grænseoverskridende'. Dette bruger vi aktivt på Pumpestationen til at hjælpe deltagerne med at finde, italesætte, anerkende og udfordre egne grænser. Specielt mentale grænser knyttet til 'frygten for at falde' arbejder vi aktivt med, da dette er et sted, hvor børnene får trænet selvtillid og lærer at se på andre mentale grænser med en refleksiv selvforståelse fremfor en automatisk afvisning. Klatring er derfor særdeles velegnet til at kurere 'højdeskræk', der i de fleste tilfælde viser sig at være en fleksibel grænsedragning fremfor en personkarakteristik.


Vi arbejder også med grænser for fysisk formåen: om hvordan man kan bruge sine kræfter mere hensigtsmæssigt, så man ikke bliver udmattet i musklerne så hurtigt. Vi træner især sammenhæng i bevægelsesmønstre, så børnene lærer at bruge deres fødder, hofter og skuldre til at bevæge sig lodret og på meget begrænsede understøttelsesflader. Det er en fantastisk følelse, når man først har lært at stole på og koordinere forskellige kropsdele til at bevæge sig med, og så giver det en stærk fornemmelse af kropskontrol. Den læring har børnene glæde af uanset hvilke andre fysiske aktiviteter, de sidenhen begiver sig i kast med.


Klatreklub

Pumpestationen har sin egen klatreklub. Klatreklubbens medlemmer får tilbud om deltagelse i udflugter til andre klatreklubber, indgår i specielle træningsforløb og får mulighed for at komme med på årets store klatrekoloni i uge 26 til Bornholm. Derudover giver et medlem af klatreklubben 10% rabat på indkøb i Friluftsland, der forhandler klatre- og andet friluftsudstyr. Medlemsskab til klatreklubben opnås gennem aktiv deltagelse i klatremiljøet og ved gennemførsel af et sikringskursus, der udbydes løbende for vordende medlemmer. Dette sikringskursus svarer til Dansk Klatreforbunds Kursus 1 for topreb og bouldering (https://www.klatreforbund.dk/sikring). Alle Pumpestationens børn er velkomne på klatrevæggene. Hensigten med klatreklubben er at give de børn, der ønsker at udvikle deres færdigheder indenfor sporten et miljø og et fællesskab, så de kan blive selvstændige udøvere af klatredisciplinerne.


Sikkerhed og udstyr

Sikkerhed er et centralt element af klatresporten, og klatring på de

høje vægge sker altid under supervision af en uddannet klatreinstruktør.


Vores klatrevægge er professionelt bygget og bliver årligt inspiceret

og 'træktestet'. Reb, seler og karabiner bliver løbende tilset og udskiftet efter de gængse sikkerhedsforskrifter fra Dansk Klatreforbund. Det samme gælder den mekaniske rebbremse, Petzl's GriGri+, der er den eneste børnene sikrer med og som fortsat er industristandarden siden den første model udkom i 1991. Klatring på de høje vægge er underlagt 10 sikkerhedsregler, der er opsat på væggen i klatreområdet og som alle brugere skal overholde. Pumpestationen stiller klatreudstyr til rådighed som børnene kan bruge. Det anbefales dog at børn, der bliver medlem af klatreklubben anskaffer deres eget udstyr, specielt klatresko. Klatreskoene er det vigtigste personlige udstyr, da en velsiddende klatresko er væsentlig for en korrekt udvikling af fodteknik. Forældre kan henvende sig til klubbens klatreinstruktør, hvis de ønsker vejledning til indkøb af udstyr til deres børn.


Ledelse og instruktion

Klatring på Pumpestationen ledes af Dan Hirslund, der er uddannet klatreinstruktør fra Dansk Klatreforbund. Dan har desuden en ph.d i antropologi og er aktiv forsker med fokus på samfundsforandringer og sociale grupperinger.


Dan kan kontaktes på dan@hirslund.dk eller telefon 28 30 61 79.